Route en afstanden

Route en afstanden

De eerste Nijmeegse Vierdaagse werd in 1909 gehouden, er werd 35 kilometer per dag gelopen. Vandaag de dag is er de keus om 120, 160 of 200 kilometer te lopen in vier dagen. Meer dan 42.000 deelnemers maken ieder jaar die keuze op het grootste wandelevenement ter wereld. De Nijmeegse Vierdaagse is op internationaal niveau verreweg het populairste en grootste wandelevenement. Alle deelnemers die de finish halen ontvangen het Koninklijke Vierdaagsekruis nadat ze de prachtige stad en de omgeving door diverse routes hebben mogen aanschouwen.

Routes

De Nijmeegse Vierdaagse is over vier dagen uitgestippeld over vier verschillende routes. De routes lopen door het Gelderse, Brabantse en het Limburgse land rondom Nijmegen. Iedere dag staat er een andere omgeving rondom Nijmegen centraal. De eerste dag van de Vierdaagse heet ‘De dag van Elst’, dag twee heet ‘De dag van Wijchen’, dag drie heet ‘De dag van Groesbeek’ en dag vier zal ‘De dag van Cuijk’ heten.

Gedurende de Nijmeegse Vierdaagse zullen diverse parcours worden aangegeven middels gekleurde pijlen. De kleur die men volgt komt overeen met de kleur van de polsband van de deelnemer. Rode pijlen zijn voor de 50 kilometer, witte pijlen voor de 40 kilometer, militairen volgen de groene pijlen en blauwe pijlen geven de 30 kilometer route aan.

Afstanden

Er zijn verschillende afstanden waar deelnemers uit kunnen kiezen. Zo is er onderscheid gemaakt tussen de afstanden voor mannen, vrouwen en militairen. Militairen hebben de keuze uit twee afstanden, namelijk 40 kilometer per dag met 10 kilogram bepakking of 50 kilometer per dag zonder bepakking. Genoemde afstanden zijn niet iedere dag hetzelfde, maar zijn strikt genomen een gemiddelde afstand per dag. Zo wordt er bijvoorbeeld bij 40 km afstand op dag één 39,7 kilometer, op dag twee en drie 39,1 kilometer en op dag vier 42,3 kilometer gelopen.