Veel jongeren niet serieus bij 4daagse

Teveel jongeren nemen niet serieus deel aan de Nijmeegse 4daagse. Er wordt veel alcohol gesmokkeld in flesjes waarmee die jongeren de sfeer niet bepaald goed neerzetten. Dit gaat ten kosten van jongeren die wel serieus deelnemen en moeten verplicht controles ondergaan.

Alcoholmisbruik

Het is de organisatie en de burgemeester van Nijmegen niet ontgaan dat er veel alcohol in omloop is bij jonge deelnemers aan de Nijmeegse 4daagse. De 102de editie gaat dan ook gepaard met extra controles op openbaar alcoholgebruik.

Uit de rapporten de politie van de deelnemers uit 2017 is naar voren gekomen dat er een stijgende lijn is in het gebruiken van zelf meegenomen alcohol door jongeren.

Controles

De route die is uitgezet voor de 102de editie van de 4daagse krijgen op willekeurige plekken toezicht door handhavers voor het maken van alcoholcontroles. De aanpak die gebruikt wordt is volgens burgemeester Hubert Bruis vriendelijk te noemen. De aanpak houdt in dat jongeren niet meteen een boete krijgen maar wel een gele kaart. Hierbij wordt zij geacht hun drank in te leveren. Bij herhaling op een volgende controle worden zij wel beboet en deelname verder ontzegd.

Alhoewel jongeren boven de 18 jaar alcohol mogen drinken blijft nog wel de wet openbare dronkenschap aan. Maar het gebruik bij jongeren onder de 18 jaar heeft vooral gezorgd voor deze aanpak. In 2017 zijn er maar liefst meer dan 300 jongeren onder de 18 betrapt op alcohol.

Sportiviteit

Bij veel jongeren die meedoen aan de Nijmeegse 4daagse gaan veel redenen om. Het is vooral de sfeer die het de moeite waard maakt om mee te doen. En doordat dit in de zomervakantie valt is het voor studenten dan ook een uitgelezen kans om te doen aangezien het evenement zich doordeweeks plaatsvindt.

Jongeren die meedoen hebben vaak ook een sportieve achtergrond, laat staan dat er sowieso een gezonde conditie achter jongeren moet zitten om ├╝berhaupt de 4daagse te gaan lopen.

Jongeren die serieus deelnemen bereiden zich dan ook goed voor op de sportschool en fitness op de universiteit of school of thuis om conditie op te bouwen. De 4x de 50 km. lopen is ook niet niks en je begint hier ook niet onvoorbereid aan.